OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

FENG SHUI

Kurzy, Numerologicke analyzy, Numeroskopy, Numerovypocty, Programy, Tarotove analyzy, Specificke analyzy, Ezotericky tovar, Knihy, Karty, Kalendare;Clanky; Osobne konm

 

Dôvod na zmenu

Aby bolo feng šuej pre vás prospešné, je dôležité sústrediť sa nielen na váš dom a jeho zariadenie, ale ja na vašu životnú situáciu a dôvody, pre ktoré chcete uskutočniť zmeny v osobnom alebo profesionálnom živote......kým začnete aplikovať princípy feng šuej, musíte správne určiť svoj problém a cieľ. Tu je niekoľko poznámok, na ktoré treba pamätať:

·       Sústreďte sa. Venujte určitý čas premýšľaniu o sebe, svojej kariére, rodine, financiách, cieľoch – skrátka, o všetkých aspektoch svojho života, ktoré by ste chceli zlepšiť alebo zmeniť. Ako úspešne bude feng šuej pre vás pracovať závisí od toho, ako starostlivo sa sústredíte na svoje osobné ciele. Venujte niekoľko minút nasledujúcemu zoznamu otázok a hlbšie sa zamyslite nad odpoveďami.

o    Vstávate ráno odpočinutí, oddýchnutí a pripravení na nový deň?

o    Trpia členovia vašej rodiny chronickými zdravotnými problémami?

o    Ste spokojní so svojím partnerským vzťahom?

o    Darí sa vašej rodine tak, ako si predstavujete?

o    Keď sa pustíte do práce, pracujete výkonne a efektívne?

o    Zarábate toľko peňazí, koľko si myslíte, že si zaslúžite?

o    Chceli by ste mať väčšiu kontrolu nad svojimi financiami?

o    Máte okolo seba dobrých priateľov ochotných pomôcť?

o    Myslia na vás priatelia, kolegovia a členovia rodiny v dobrom?

·       Buďte prispôsobiví. Na určitý problém môže existovať niekoľko riešení. Niektoré sú rýchlejšie a úspešnejšie ako ostatné. Použite jedno a pozorujte výsledok, hoci aj nepatrný. Ak nedosiahnete očakávané výsledky do niekoľkých týždňov, použite, pokiaľ je to možné, inú metódu.

·       Nepodceňujte význam nepatrných zmien. Podľa toho, aký máte cieľ a s akou miestnosťou pracujte, niekedy môže stačiť pridať rastlinu alebo zrkadlo, zavesiť určitý obrázok alebo presunúť stôl do iného kúta.

·       Buďte realistický. Nezabudnite, že feng šuej nie je mágia. Budete robiť drobné zmeny, preto musíte očakávať len nepatrný efekt. Ostaňte nezaujatí. Nesnažte sa posudzovať výsledky denne. Nie je dobrý ani opačný extrém, keď cynicky nebudete očakávať nič. Kľúčom k feng šuej je rovnováha.

Zdroj: Feng šuej - Kirsten M. Lagatreeová

Sila farieb

Farby môžu okrem našej nálady a pocitov výrazne ovplyvniť a zmeniť atmosféru miestnosti aj celého bytu. Feng Shui priamo určuje farby viac či menej vhodné pre jednotlivé miestnosti domu. Farby možno bytu dodať aj pomocou kobercov, závesov a ďalších doplnkov. Je vhodné kombinovať skôr svetlejšie a veselšie farby v jemných odtieňoch. Treba sa vyvarovať nadmerného množstva sýtych odtieňov, ktoré sú vhodné skôr na zvýraznenie drobných detailov (vankúše, malé koberčeky, keramika).

Spálňa Nie sú vhodné jasné, sýte farby, najmä červená a oranžová. Ich silná aktívna energia môže narušovať pokoj, potrebný k spánku. Odporúčajú sa matné odtiene modrej farby, šedá, béžová a iné neutrálne farby, ktoré majú upokojujúce účinky a podporujú spánok.

Obývačka Odporúčajú sa  všetky farby, ktoré sú užívateľom príjemné. Pretože sa v nej často zdržiavajú  ľudia aj vo väčšom počte, čím vytvárajú silnú pozitívnu energiu, ktorú negatívne sily zvonka narušujú len dosť ťažko, nevyžaduje táto miestnosť žiadnu zvláštnu ochranu prostredníctvom farieb.

Kuchyňa Neodporúčajú sa opticky chladné farby ako modrá a šedá, ktoré znižujú chuť k jedlu. Príliš vhodné nie sú ani odtiene červenej a oranžovej - zbytočne v kuchyni zosilňujú energiu ohňa. Dobrým výberom je svetlá, matná, teplá farba, perfektná je biela - farba čistoty.

Pracovňa Nevhodnou alternatívou sú sýte odtiene červenej, oranžovej a zlatožltej ktoré narušujú sústredenie a myšlienkovú činnosť, potrebnú pri tvorivej práci či štúdiu. Odporúčajú sa  farby matné  a neutrálne, v Číne je to hlavne zelená, ktorá pôsobí upokojujúco pre oči, ktoré počas práce a štúdia vyžadujú dostatok oddychu.

Jedáleň Neodporúčajú sa farby chladné a tmavé, zvlášť čierna, ktorá podľa čínskeho presvedčenia znechucuje jedlo. tak ako do kuchyne aj tu sa hodia svetlé, sýte a teplé farby - lososová, broskyňová, marhuľová, ktoré optimalizujú chuť k jedlu a vytvárajú  príjemnú pohodu.

Kúpeľňa Výrazne temné a chladné farebné odtiene, mimo iného námornícka modrá, lesná zelená a oceľovo šedá sem absolútne nepatria. Vhodné sú svetlé matné farby, najmä biela, tiež mandarínková a žltozelená.

Zdroje negatívnej energie

Sú to tzv. šha-čchi (tiež nazývanej jedovaté šípy). Tato škodlivá energia nevzniká len pôsobením neporiadku, ale vytvárajú ju aj predmety v našom okolí: ostré a vyčnievajúce rohy, trámy, šikmé stropy, stĺpy, stromy brániace vstupu energie do domu, dlhé chodby, praskliny v stenách. Začneme vyčnievajúcimi rohmi.

Každý roh (90o a ostrejší) vytvára negatívnu energiu, ktorá môže poškodzovať zdravie alebo narušovať životnú rovnováhu. Tieto rohy vysielajú do okolí takzvané jedovaté šípy, ktoré narušujú naše energetické pole. Škodlivé sú v tom prípade, ak takto zrýchlená a zostrená energia mieri na miesto, kde sedíte alebo spíte. Napríklad u jedálneho stola alebo pri sledovaní TV. Vo chvíľach nočného odpočinku je telo celkom uvoľnené, a teda bezbranné proti škodlivým vplyvom. Ak je to možné, odkloňte tieto škodlivé šípy energie posunutím nábytku. V prípade kúpy nového zariadenia vyberajte to so zaoblenými rohmi. Ak nie je možné nábytok posunúť, zamedzte šíreniu negatívnej energie tak, že pred roh postavíte kvetinu alebo iný dekorační predmet. Ostré rohy stola je možné zakryť splývavým obrusom. Ďalšími liečebnými prostriedkami sú zvonkohry a kryštály. Ich zavesením pred ostrý roh rozptýlite energiu a zabránite jej ďalšiemu šíreniu. Rovnakým spôsobom postupujte pri prvkoch ako sú nosné a ozdobné stĺpy alebo komíny vyčnievajúce do priestoru. Tieto je možné odstrániť aj vhodným umiestnením nábytku.

Ďalším častým problémom sú trámy a šikmé stropy. Oba prvky neprirodzeným spôsobom deformujú energiu priestoru a narušujú tým vašu osobnú čchi. Najhoršie sú trámy nad posteľou alebo jedálenským stolom. Nad posteľou môže neprirodzené stlačenie energie spôsobiť oslabenie alebo chorobu v tej časti tela, ktorú trám kríži. Ak vedie pozdĺžne stredom postele, symbolicky oddeľuje partnerov, čo môže časom spôsobiť roztržku vo vzťahu. Trám nad jedálenským stolom rozdeľuje ľudí, ktorí sa za ním zdržujú. Hrozí tu nebezpečie, že bude dochádzať k hádkam. Najjednoduchším riešením je opäť presunutie nábytku. Ak to priestor nedovolí, smerujte posteľ alebo stôl tak, aby trám viedol pozdĺžne. Výborné riešenie je falošný strop. Ak žiadne riešenie nie je vhodné, zaveste na trám osemhranné zrkadlo Ba-gua alebo bambusovú flautu. Nad jedálenský stôl môžete zavesiť krištáľ  (najlepšie guľu). V žiadnom prípade nevešajte nič priamo nad miesto, kde sedíte alebo ležíte. Spánok alebo práca pod šikmým stropom utlačuje osobnú čchi, znižuje regeneráciu počas spánku a potláča kreatívny proces. Situáciu zlepšia svetlo namaľované steny, zrkadlá a vhodne umiestnený nábytok. Na šikmý strop môžete namieriť svetlo lampy. Praskliny v stenách je nutné čo najskôr opraviť. Sú neestetické, drží sa v nich prach a šíria negatívnu sha-čchi.

Energetická očista

Očista priestoru od starej, negatívnej či cudzej energie patrí k nevyhnutnostiam. Po upratovaní vezmite čistú handru, namočte ju a dôkladne umyte rámy okien a dverí. Do vody môžete dať niekoľko kvapiek vonného oleja. Cez okná a dvere prúdi energia zvonku a je dôležité, aby čisté rámy neprepúšťali negatívnu energiu. Pri tejto činnosti myslite na to, ako sa zbavujete nánosu starej energie.

Plameň sviece má silnú očistnú energiu. Použite napríklad sviecu s kaligrafickým znakom Ochrana proti duchom. Jej sila je veľká. Môžete vedľa nej položiť ochranný kameň, napríklad záhnedu s rutilom či krištáľ s rutilom. Nepoužívajte obsidiány.

Najlepším energetickým čističom je soľ. Naťahuje do seba negatívnu energiu, čím čistí priestor. Nepoužívajte kuchynské riady, z ktorých budete ďalej jesť alebo v nich pripravovať jedlo, najlepšie sypať ju do krabíc alebo kúpiť jednorazové papierové misky . Do každej izby dajte jednu misku do každého rohu a do každej misky nasypte 1kg soli. Na soľ netreba zabudnúť, pretože funguje ako špongia. To znamená, že keď je plná, tak púšťa všetko spať do priestoru. Základné pravidlo pre dobu použitia je 1kg soli = 1 týždeň, tzn. pokiaľ dáte do izby do každého roku misku s kilom soli, za 4 týždne ich vyhodíte. Naozaj vyhodiť !!! Nepoužívať na varenie, posýpanie chodníkov v zime alebo podobné činnosti. Soľ je plná všetkého, čoho sa chcete zbaviť, tak si to nesypte pred dom.

Tým istým spôsobom je dobré očistiť aj posteľ. V každom matraci je množstvo rôznych emócií a zážitkov, ktorých sa zbavujeme počas spánku. Pod detskú postieľku dávame tak cca 5 kg soli a vymeníme raz za 3-4 týždne. Pod dospelácku posteľ 10-50kg s rovnakým pravidlom 1kg = 1 týždeň. Môže sa vám stať, že v prvých dňoch čistenia sa začnete pekne s matracom čistiť aj vy. Buď to budú ťažšie sny, alebo nejaká chrípka.

Ako často „soliť“? Ako uznáte za vhodné. A možno sa vám spánok na soli po prekonaní prvej očisty bude páčiť tak, že ju akurát budete vždy len meniť. Kvalitná morská soľ výborne pomôže odstrániť negatívnu energiu z priestoru. Večer posypte koberec v miestnosti soľou a nechajte cez noc pôsobiť. Ráno soľ povysávajte a vyneste mimo dom. Nenechávajte ju vo vysávači!

Ďalším dobrým čistidlom sú vonné tyčinky. Určite by nemali byť umelo robené (prírodné nemajú v strede „drievko“, vyzerajú z oboch strán rovnako). Najväčší účinok majú tibetské, ale ich vôňa je veľmi silná. Kompromisom sú japonské tyčinky, ktoré majú jemnejšie vône. Tyčinky môžte len tak zapáliť v byte a raz za čas prejdite v smere hodinových ručičiek všetky miestnosti a odriekajte očistné vety. Napríklad: očisťujem tento priestor od všetkých cudzích a negatívnych energií. Potom nechajte tyčinku dohorieť v stojane. Po použití tyčiniek dobre vyvetrajte, nech spálená energia odíde von a nespíte v dyme.

Príjemnými spoločníkmi sú aromalampy, ale nefungujú ako čistič. Olejíčky priestor nabijú, ale je potrebné ho najprv vyčistiť. Tak pokiaľ sú na vás tyčinky veľmi voňavé a máte radšej aromalampy, použite kombináciu soľ na čistenie a lampa na nabitie priestoru.

Kryštályjemne harmonizujú energiu priestoru a aktívne stimulujú energiu človeka. Ich dokonalé vybrúsenie pomáha spresniť myslenie a podporuje spoločenský život a kreativitu. Pomáhajú aktivovať temné kúty priestoru so stagnujúcou energiou, vešajú sa do stredu temných chodieb, kde zlepšujú tok energie. Ich blahodarne pôsobenie sa dá pozorovať nie len na ľuďoch, ale i na zvieratách a rastlinách. Prekrásne ukážu kryštály zavesené v okne, alebo uprostred miestnosti, čím prejasníme a presvetlíme i tu najsmutnejšiu a najtemnejšiu miestnosť, ktorá znovu ožije a začne akoby dýchať. Po obvode domu či bytu umiestnite zvnútra do štvorca 4 krištále (asi 1cm veľké). Vytvoria ochranný štít. Nezabudnite ich kontrolovať, občas nechať asi 5 min pod studenou  vodou vyčistiť a nabiť na slnku. Ak začnú praskať či nadobudnú mliečne zafarbenie, vymeňte ich za nové. Tie staré dajte  napríklad k rastlinám do kvetináča.

Kúpte si CD s mantrami či sakrálnou hudbou. Nechajte ho hrať dokola po dobu čo ste v práci. Pomôže vám pri zjemnení atmosféry a upokojení energií.

Kúpte si malé zrkadlo Ba gua a zaveste ho voľne do priestoru, najlepšie do predsiene. Toto zrkadlo má z jednej strany symboly JIN a JANG a z druhej malé zrkadielko, ktoré chráni  majiteľa tým, že odráža svojou plochou negatívnu energiu späť tam, odkiaľ bola vyslaná. Prvé dni bude zrkadlo intenzívne rotovať, neskôr sa trošku upokojí. Môžete však vysledovať, odkiaľ prichádza najviac narušení.